diumenge, 12 d’abril del 2020

Setmana Santa esportiva, aturada

Aquest brot que estem vivint ha afectat tot el món de l'esport. Lligues, competicions, proves, etc. de totes les modalitats esportives i diferents nivells, aturades. 
Però enfocant en la modalitat que més coneixement tinc, el futbol, aquest període de Setmana Santa hem perdut l'ocasió de veure alguns dels tornejos de futbol base més interessants. 
Remarcar que durant aquests dies també s'hi realitzen diferents estades, campus de tecnificació, etc... i que també s'han vist afectats. 
Com el tradicional partit que s'organitza a Altafulla, el dissabte després de Divendres Sant, a les 17h. a l'Estadi, entre un combinat d'altafullencs (ex-jugadors, socis, aficionats...) contra un combinat de jugadors alemanys, que des de fa molts anys passen les vacances a la nostra població. Perquè us feu una idea, aquest partit està a punt d'arribar a ser centenari. Aquest esdeveniment ha anat passant d'avis a pares i a fills, i que esperem es mantingui per molts anys més. És una jornada festiva on el resultat és el de menys. De fet la festa és a les graderies, on els protagonistes son els càntics i les rialles. 

Tornant al que deia a l'inici, aquest any no podrem gaudir dels tornejos de futbol base per Setmana Santa. Si bé moltes poblacions en son diferents organitzadors i que jo durant la meva etapa d'entrenador al Futbol Base del Nàstic he participat i puc afirmar que són fantàstics, podem dir que els dos més importants a Catalunya son el MICFootball a la Costa Brava i el Mundialito a la Costa Daurada. Aquests esdeveniments s'han convertit en referents mundials, doncs participen equips de tot arreu. Pedreres dels millors equips passen uns dies a la nostra terra on combinen competició amb oci i cultura. Fent un parèntesi, fixeu-vos a nivell econòmic com ha influït negativament la suspensió d'aquestes competicions. Hotels, càmpings, apartaments, bars, restaurants, etc. han perdut part de l'ocupació que tenien amb aquests joves i les seves families, ja que aquests esdeveniments mouen molta gent. Un drama. 

Reprenent el fil esportiu, aquests tornejos han vist passar jugadors que han estat o són referents mundials i peces importants en els seus equips. Pel MICFootball han passat, entre molts altres, jugadors com Messi, Coutinho, Neymar, Carvajal, Piqué, Mata, Rashford, Saúl, Sergi Roberto, etc.... I pel Mundialito Joao Felix, Diogo Gonçalves, Matthijs de Ligt, Renato Sanches, Guedes, Reguilón, Ferran Torres, Fabián, Gayá, etc. Com veiem jugadors de talla mundial que son protagonistes a tots els seus equips. Això demostra la importància i la magnitud d'aquests tornejos que s'organitzen a casa nostra, que no només es centren durant l'època de Setmana Santa sinó també en l'estival. 
Una anècdota personal, és que en la meva època juvenil al divisió d'honor del Nàstic, vaig tenir la sort (desgràcia en aquell moment) d'enfrontar-me a Messi. Ja es veia algo diferent, a banda que ens va fer 4 gols... Imparable. 

Però el que trobo un gran encert, és que aquests grans tornejos han incorporat o estan a punt de fer-ho, la categoria femenina. Cal posar al mateix nivell el futbol femení i el masculí. Cal deixar de veure el futbol com un esport d'homes. La sexualitat no ha de ser un impediment per practicar, amb LLIBERTAT, l'esport que un/a vulgui, sobretot al futbol que és on s'accentua més aquesta desigualtat. Prou tabús. Però estem en un món on costa acceptar-ho. Encara estem lluitant pels drets de la dona, és patètic. Sort del creixement d'elles en la societat. No seriem on som ara. I el que queda. Seguirem la lluita. I aquesta ha de ser des de tots els àmbits i des del món del futbol també. 

El creixement del futbol femení està sent brutal, tot i que no té la cobertura que té el masculí, error! Cada vegada més nenes s'apunten a practicar-ho, cada cop més petites i és allà, al futbol base, on s'aprèn tot! I aquí a casa nostra en tenim l'exemple. El Centre Esports d'Altafulla està fent una feina fantàstica, porta molts anys apostant pel futbol femení i poc a poc està recollint els seus fruïts, on actualment compta amb un equip de minis. És el futur!  

L'esport millora la qualitat de vida de tothom, practiqueu-ne! 











  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada